Destekler enflasyonu tetikliyor mu?

Alo Sivas sektörleri yakından takip ediyor. İhtiyaçlarını ve yaşanan sorunları yerinde tespit ederek okuyucusuna aktarıyor. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyen yayın çizgisiyle okuyucularına güncel bilgiler veren Alo Sivas bu hafta devlet desteklerinin piyasaları nasıl etkilediğini araştırdı.
Şüphesiz tarımdan sanayiye, hizmet sektöründen üretim sektörüne devlet destekleri önemli bir yer tutuyor. Ancak devlet destekleri oranında fiyatların artması ise farklı bir sorunu gündeme getiriyor. Örneğin bir üreticiyi temsili rakamlarla canlandıralım. 100 liraya ürettiğini 150 liraya satan üreticiye devlet 30 lira destek veriyor. Yani üreticiye maliyeti 70 lira üreticinin kârı 50 liradan 80 liraya çıkıyor. Devlet destek verirken bunu amaçlıyor diyelim.
Aslında böyle olmuyor. Üreticiye devlet 30 lira destek vereceğini açıkladığında üreticiye olan maliyeti 130 lira oluyor. Üreticiye hammadde girişi yapanlar zaten 30 unu devlet karşılıyor diyerek 30 un üzerine fiyatlandırma yapıyorlar. Üreticiye maliyeti 130 liraya çıkarken devletin verdiği destek üreticiden el değiştirip farklı alanlara kayıyor. Haliyle üretici destekten yararlanamayınca ürününe zam yapmak zorunda kalıyor. Başta 100 liraya üretip 150 liraya sattığı ürünü artık 130 liraya üretip 180 liraya satıyor.
Devlet destekleri olmalı ve her kesim devlet desteklerinden yararlanmalı. Ancak destekler amacına uygun kullanılmalı. Devlet destekleri suistimal edilmemeli. Hizmet sektöründen üretim sektörüne görüştüğümüz bir çok kesim var. Hepsinden edindiğimiz bilgilere göre ortak kanaat gösteriyor ki devlet destekleri de enflasyonun yükselmesine vesile oluyor.